Perussuomalaiset

ma 12.5.2014

PS: Vanhat puolueet lähtevät vaaleihin sammutetuin lyhdyin

Viime sunnuntain Helsingin Sanomien analyysi puolueiden eurovaaliohjelmista vahvisti sen, mitä perussuomalaiset ovat jo pitkään epäilleet. Perussuomalaiset on ainoa suuri puolue, joka lähtee eurovaaleihin asiakylki edellä. Muut suuret puolueet käyvät eurovaaleja lähinnä sloganeiden ja tuttujen naamojen, ei Eurooppa-poliittisen linjan voimalla.

Kuvaavaa on, että EU-asioiden asiantuntijana itseään mainostavan kokoomuksen eurovaalijulistus on ympäripyöreydessään ehkäpä suomalaisten vaaliohjelmien historian pohjanoteeraus. Paperi on täynnä sen tapaisia itsestään selviä latteuksia kuin “Sillä, miten Euroopalla menee, on suora yhteys siihen, miten hyvin Suomi pärjää”. Niitä tuskin paatuneinkaan EU-kriitikko vastustaa.

Sosiaalidemokraattien ohjelma on taas perinteiseen tapaan täynnä unelmahöttöä oikeudenmukaisemmasta, sosiaalisesta Euroopasta. Kuten arvata saattaa, sosiaalidemokraatit eivät kuitenkaan ohjelmassaan avaa sitä, että EU:n sosiaalisen ulottuvuuden toteutuminen tarkoittaa käytännössä, että suomalaisten työlainsäädännöstä, sosiaaliturvasta ja eläkkeistä päätettäisiin Brysselissä.

Sitten on tietysti Suomen EU-politiikan Schrödingerin kissa eli keskusta. Aina vaalien alla se täällä Suomessa henkeen ja vereen vastustaa liittovaltiota ja puhuu maataloustukien puolesta, mutta istuu parlamentissa ryhmässä, joka on kaikkein liittovaltiomyönteisin ja vastustaa maataloustukia. Keskustan Alde-ryhmän kärkiehdokkaana on Euroopan tunnetuin federalisti Guy Verhofstadt, joka ei taida koskaan pitää puhetta, jossa ei muistaisi mainita haluavansa Euroopan yhdysvaltoja. Ei siis yhtään yllätä, että puheenjohtaja Sipilä haluaa – keskustan vaaliohjelman tavoin – mieluummin puhua vain kotimaan asioista ja mennä nämäkin vaalit kotikunta-maakunta -mallia takoen.

Suomen EU-politiikka seisoo vedenjakajalla. On valittava, jatkammeko ajopuuna Saksan ja Ranskan viitoittamalla liittovaltiokehityksen tiellä vai valitsemmeko muiden pohjoismaiden tavoin itsenäisyyden ja mahdollisuuden päättää omasta kohtalostamme. Nämä ovat tärkeimmät eurovaalit vuosikymmeniin, joten on myös median tehtävä varmistaa, että kerrankin puhutaan asiaa.

Perussuomalaisten EU-politiikan kriittinen linja on selvästi avattu vaaliohjelmassamme. Perussuomalaisia äänestämällä tietää, että ääni menee aina EU-kriittisen ehdokkaan läpimenoon. Äänestäjä saa takuulla sitä mitä tilaa.

Jari Lindström
eduskuntaryhmän puheenjohtaja (ps.)

Maria Lohela
eduskuntaryhmän 1. vpj.

Kaj Turunen
eduskuntaryhmän 2. vpj.