Kotimainen ruoka on turvamme ja ylpeytemme
Kotimainen ruoka on turvamme ja ylpeytemme
Suomalainen ruoka on puhdasta, turvallista ja vastuullisesti tuotettua. Meillä on käsissämme kultaa, jota osataan arvostaa vasta kriisien hetkellä silloin, kun omavaraisuus ja kotimainen tuotanto näyttävät todellisen arvonsa. Olen huolissani suomalaisen ruuan tulevaisuudesta ja nyt alkaakin olemaan viimeiset hetket vahvistaa maatalouden ja elintarviketuotannon rakenteita ennen kuin olemme tilanteessa, josta ei ole paluuta. Menetettyä on vaikea saada enää takaisin.
Suomessa osataan tuottaa elintarvikkeita, jotka kestävät kansainvälisen vertailun niin laadussa, ympäristöarvoissa kuin turvallisuudessa. Samaan aikaan viljelijät kamppailevat kannattavuuskriisissä, missä ruoan laatu on Euroopan huippua, mutta tuottajan työstä maksettu hinta hädin tuskin kattaa kustannukset. Katsonkin, että elintarvikepolitiikan tulisi olla keskiössä Suomessa monesta syystä. Nykyinen yhtälö on kestämätön, mutta sen lisäksi myös järjetön. Tuki alkaa jokaisen suomalaisen ruokapöydästä, arvostuksesta sekä toimintatavoista, joissa käytämme yhtäläisesti eri maatilatuottajien tuotteita kulutuksessa ja ohjaamme tätä pitkäjänteisillä sekä kestävillä strategioilla ilman ilmastokiihkoilua ja ideologioita. Sillä suomalaiset yritykset toimivat vastuullisesti oma-aloitteisestikin.
Elintarvikeliiton mukaan suomalainen ruokaketju työllistää satojatuhansia ihmisiä pellolta pöytään. Se on yksi keskeisimmistä hyvinvoinnin ja huoltovarmuuden turvaajista. Hallitus onkin asettanut tavoitteeseen kaksinkertaistaa elintarvikeviennin.
Kotimainen ruoka on investointi koko Suomen turvallisuuteen ja se tulee nähdä samalla tavalla kuin energiaomavaraisuus tai maanpuolustus. Usein tämä unohtuu keskusteluista.
On aika tunnustaa tosiasiat. Jos suomalainen maatalous ajetaan ahtaalle, meistä tulee riippuvaisia ulkomaisesta, usein huomattavasti heikommilla ympäristö- ja tuotantostandardeilla tehdystä ruoasta. Se olisi isku paitsi suomalaiselle maataloudelle myös kuluttajille, jotka arvostavat laatua, jäljitettävyyttä ja puhtautta.
Lahteen uusi suklaatehdas
Onneksi suomalaiseen ruokaan uskotaan myös yritysmaailmassa. Hyvä esimerkki tästä on Fazerin päätös rakentaa Lahteen uusi, noin 400 miljoonan euron arvoinen suklaatehdas. Se on yhtiön historian suurin investointi. Hanke työllistää satoja ammattilaisia rakentamisen aikana ja tuo lisää työpaikkoja myös tehtaan käynnistyttyä. Lahden kaupunki on tehnyt pitkään yhteistyötä Fazerin kanssa, ja investointi vahvistaa alueen asemaa elintarviketeollisuuden keskuksena. On ollut ilo olla mukana viemässä suomalaista elintarvikealan suurta investointia tähän päätökseen ja vihdoin päästä peruskiven muurausvaiheeseen. Matka on ollut pitkä ja vaiheita riittänyt, mutta nyt katsotaan tulevaisuuteen ja kasvuun. Elintarvikealalla on paljon mahdollisuuksia ja vientipotentiaalia.
Suunta on oikea. Panostetaan yhä enemmän kotimaisuuteen ja annetaan arvo sille, minkä tiedämme olevan maailman kärkeä. Käytetään suomalaisia tuotteita ja pidetään maanviljelyä, kasvintuotantoa, mutta vahvasti myös liha-ja maitotilojen työtä arvokkaana muutenkin kuin juhlapuheissa. Huolehditaan yhdessä, että suomalainen monipuolinen puhdas ruoka säilyy ylpeydenaiheenamme. Tuetaan tuottajia sekä yrittäjiä, jotta myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan tästä kaikesta.
Lisätietoja:
Mira Nieminen
Kansanedustaja
Sähköposti: mira.nieminen@eduskunta.fi
Puhelin: +358503723500