Perussuomalaista hallituspolitiikkaa

Lue alta hallitussaavutuksista lisää:

Hyvinvointivaltion tulevaisuus vaatii julkisen talouden tasapainottamista

Hallitus haluaa tasapainottaa julkisen talouden, jotta suomalaisella hyvinvointivaltiolla olisi tulevaisuus. Perussuomalaiset korosti tätä vaaleissa ja painotti, että ensisijaisesti on leikattava toissijaisista menoista. Juuri näin hallitus tekee – vaikka mukana on myös meille vaikeita leikkauksia. Neljän puolueen monipuoluehallituksessa kukaan ei saa ohjelmaansa sellaisenaan läpi.

Perussuomalaisten kädenjälki näkyy hallituksen linjauksissa

Suomalaiset ymmärtävät julkisen talouden sopeuttamisen tärkeyden. Ilman perussuomalaisia ei kehitysavusta, ilmastotoimista, hallinnosta ja järjestötuista leikattaisi juuri mitään. Maahanmuuttopolitiikka ei kiristyisi. Autoilijoita kuritettaisiin.

Kaikkia sopeutuksia ei voi välttää – mutta ne tehdään vastuullisesti

Jokaiselle yksittäiselle sopeutustoimelle löytyy vastustajansa. Saavutetuista eduista on vaikea luopua. Jos mitään ei tehdä, hyvinvointivaltiolta putoaisi pohja pois ja kaikilla menisi huonommin. Suomi ei kykene tarjoamaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion palveluja, ellei meillä ole myös pohjoismaista työllisyysastetta ja vahvaa julkista taloutta. Asioita on uskallettava laittaa tärkeysjärjestykseen.

Työmarkkinauudistuksilla ja veroratkaisuilla kohti kestävää kasvua

Sopeutustoimien lisäksi hallitus haluaa Suomeen lisää kasvua. Sitä saadaan muun muassa työmarkkinauudistuksilla sekä panostuksilla koulutukseen ja tutkimus- ja kehitysinvestointeihin. Myös työn ja yrittämisen verotusta kevennetään.

Työllistymisen kynnystä madalletaan, yritysten riskiä palkata uusi työntekijä vähennetään ja Suomesta luodaan vakaa toimintaympäristö uusille investoinneille, jotka tuovat mukanaan työpaikkoja.

Autoilijalle helpotuksia – polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa alennetaan

Perussuomalaisten hallitus on Suomen historian autoilijamyönteisin hallitus. Polttoaineveroa on laskettu 168 miljoonalla ja vielä on tulossa 100 miljoonan euron lisävähennys. Jakeluvelvoitteen nousu-uraa on madallettu merkittävästi. Näiden toimien ansiosta polttoaineen hinta on pysynyt selvästi edeltäviä hallituksia matalammalla tasolla.

Hallitus on alentanut ajoneuvoveroa 50 miljoonalla eurolla painottaen vanhempaan autokantaan, ja sähköautoille on tullut maltillinen uusi vero. Vuonna 2027 voimaan tulee ammattidiesel, joka osaltaan kompensoi EU:n tieliikenteen päästökaupasta aiheutuvia kustannuksia. Tiestön korjausvelan purkuun satsataan merkittävästi.

Koulutuspolitiikassa paluu perusteisiin

Koulutuspolitiikassa hallitus keskittyy perusasioihin. Perusopetusta vahvistetaan 200 miljoonalla eurolla ja eduskunnalle on annettu esitys, jolla kännyköiden käyttöä koulupäivän aikana voidaan rajoittaa. Nämä molemmat parantavat nuorten edellytyksiä selvitä jatko-opinnoista ja työelämästä.

Peruskoulutuksessa aiemmin tehtyjä virheitä, kuten liikadigitalisaatiota tai ilmiöoppimista, haluavat nyt purkaa myös monet muut puolueet. Hallitus on tässä kehityksessä suunnannäyttäjä.

Järjestökentän ja hallinnon tehostaminen tuo säästöjä

Säästöt osuvat myös hallintoon ja järjestöavustuksiin. Järjestöavustusleikkaukset auttavat tehostamaan ylipöhöttynyttä ja politisoitunutta järjestökenttää.

Puolueiden eri tukimuodoista on leikattu – leikkuriin ovat joutuneet muun muassa ministerien palkat, ministerien erityisavustajien määrät, puoluetuet sekä eduskunnan, presidentinkanslian, Suomen Pankin ja ministeriöiden käyttömenot.

Hyvinvointialueiden ryhmärahoihin kohdistettiin viimein leikkauksia

Keväällä 2025 saatiin myös päätettyä leikkauksista hyvinvointialueiden ryhmärahoihin. Kyse on vastuullisesta taloudenpidosta – julkisten menojen kasvua ei voida katsoa sivusta, jos hyvinvointivaltion perusta halutaan säilyttää.