Kehitysyhteistyö

Kehitysyhteistyöstä leikataan yli miljardi euroa vaalikauden aikana. Tämä sisältää mm. kehitysyhteistyön maaohjelmien lakkauttamiset neljässä maassa, kuten epädemokraattisissa Afganistanissa ja Myanmarissa.

Lue aiheesta lisää alta:

Valtioneuvosto: Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi laskuun vuonna 2024

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Ministeri Tavio julkaisi ytimekkään kuvan: Kehitysavusta leikataan nyt enemmän kuin koskaan ennen

Kaisa Garedew: Verorahojen lappamiseen kehitysmaihin vihdoin tolkkua – 1,2 miljardin euron leikkaus kehitysapuun

 

 

Yksityinen sektori kytkeytyy entistä vahvemmin kehitysyhteistyöhön. Tämä merkitsee sekä kehitysyhteistyön ostohankintoja yksityiseltä sektorilta että yksityisen rahoituksen vivuttamista. Tämä on oikea tapa tukea kehittyviä maita sen sijaan, että annetaan suoraa julkista rahoitusta.

Lue aiheesta lisää alta:

Hallitus leikkaa kehitysyhteistyöstä – perussuomalaiset: Vastikkeeton tuki tullut tiensä päähän

Kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle palautustapauksissa, sekä kansainvälisen sääntöperusteiden järjestelmän tukemiselle. Ulkoministeriöön on palkattu erillinen palautuksista vastaava suurlähettiläs.

Lue aiheesta lisää alta:

Suomen kehitysapu Somaliaan menee katkolle takaisinoton vaikeuksien vuoksi – Tavio: ”Valtioiden täytyy pyrkiä siihen, että laittomasti maassa olevat palautetaan”

Samalla kun tuemme Ukrainaa, ajamme ylös myös omaa puolustusteollisuuttamme.

Luea aiheesta lisää alta:

Valtioneuvosto: Suomen tuki Ukrainalle jatkuu aktiivisena

Ulkoministeriö: Suomi tukee Ukrainaa 

Eduskunnalle on annettu kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteko, joka on lajissaan Suomen ensimmäinen. Ulkomaankaupan ja kehitysyhteistyön hallinnointi saman ministeriön kautta tukee paremmin Suomen kaupallis-taloudellisia intressejä kehittyvillä markkinoilla.

Lue aiheesta lisää alta:

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavio: Kehitysyhteistyössä keskitytään yhä enemmän kauppaa tukevaan rahoitukseen

Viestintä- ja globaalikasvatustuki, jota on aiemmin myönnetty noin 20 eri järjestölle, on lakkautettu. Varat ohjataan kotimaisten järjestöjen kansainvälisen rahoituksen hankintaan sekä monitoimijahankkeisiin osallistumiseen.

Kehitysyhteistyörahojen väärinkäytösepäilyihin on reagoitu nopeasti. Näkyvin esimerkki on YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n tapaus, kun Suomi tammikuussa keskeytti ministeri Tavion päätöksellä UNRWA-tuen maksatuksen nopeasti syytösten tultua esiin.

Maaliskuussa vuoden 2024 tukimaksatus päätettiin tehdä kahdenvälisen vakuutuksen saamisen jälkeen. Suomen tuesta kymmenen prosenttia eli poikkeuksellisen iso osa kohdistetaan tänä vuonna riskienhallintaan eli väärinkäytösten ehkäisemiseen UNRWA:ssa. Lisäksi Suomi edellyttää UNRWA:lta vuosittaiset kahdenväliset keskustelut siitä, kuinka riskienhallinnan tehostaminen etenee käytännössä.