Perussuomalaiset

ma 1.9.2014

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Kuka tuottaa tulevaisuudessa ruoan Suomessa?

Tiedote 1.9.2014

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomesta vähenee lähitulevaisuudessa tiloja tuhansien vuosivauhdilla. Samaan aikaan elintarvikekauppataseemme on jo kolmisen miljardia negatiivinen. Tuontimme on merikuljetusten varassa. Kriisi Itämerellä voi vaikuttaa äkkiarvaamatta ja merkittävästi huoltovarmuuteen juuri elintarvikkeiden kohdalla. Kun mukaan otetaan rikkidirektiivin vaikutukset rahteihin, on tulevaisuudessa syytä olla huolissaan jopa ruokaköyhyydestä.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Lauri Heikkilä, Reijo Hongisto ja Pirkko Mattila katsovat, että Suomella tulee olla mahdollisuus tehdä isänmaallisempaa maatalouspolitiikkaa. Perussuomalaiset ovat aina puolustaneet suomalaista maaseutua ja yrittäjyyttä, ja olisimmekin säilyttäneet sekä pellon myymisen että vuokraamisen vaihtoehtona uudessa luopumistukijärjestelmässä. Hallitus on kuitenkin tehnyt toisenlaisia päätöksiä, mikä on käytännössä pakottanut viljelijäväestön luopumaan suvuissa hyvinkin pitkään olleista perintötiloista aiempaa heikommin ehdoin. Tällä on ollut suora vaikutus suurtilojen lisääntymiseen.

Heikkilä, Hongisto ja Mattila haastavat julkisen sektorin tekemään hankinnoissa strategiset linjaukset, joilla ruoka hankitaan läheltä. Katsomme, että perunoille ja lihalle tulee laittaa hankintakriteerit, joiden perusteella se hankitaan lähialueelta. Verotulojen ja yrittäjyyden tukemisen kautta hyöty tulee paikalliselle ja aluetaloudelle. Läheltä hankitut kotimaiset, puhtaat elintarvikkeet tukevat ruokaterveyttä.

Lauri Heikkiä, maa- ja metsätalousvaliokunnan vpj
Reijo Hongisto
Pirkko Mattila