Perussuomalaiset

to 12.6.2014

Perussuomalaiset eivät hyväksy hallituksen suunnitelmia petoeläinkorvausten omavastuusta

Tiedote 12.6.2014

Hallitus on lisäbudjetissaan ehdottanut petoeläinkorvausten omavastuuta. Perussuomalaisten kansanedustajat Pentti Kettunen ja Ville Vähämäki eivät tätä hyväksy, vaan vaativat, että petokorvaukset jatkossakin maksetaan täysimääräisinä.

– Kun valtiovalta on päättänyt suojella petoeläimiä, on vain kohtuullista, että se korvaa täysimääräisesti myös niiden aiheuttamat vahingot, Kettunen toteaa.

Vähämäki nostaa esimerkkinä esille mehiläistarhaajille karhuista aiheuttamat vahingot.

– Kuluvana keväänä on tuhottu jo 137 mehiläispesää, kun koko viime vuonna niitä tuhottiin 170, Vähämäki kertoo.
– Karhuvahingot tulee korvata mehiläistarhaajille, jotta mehiläistarhaus voidaan säilyttää kannattavana elinkeinona Suomessa.

Perussuomalaiset ovat jättäneet aiheesta vastalauseen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintöön.

Petovahinkojen kustannukset ovat kasvaneet muutamassa vuodessa noin kolmesta miljoonasta eurosta lähelle kymmentä miljoonaa euroa per vuosi. Perussuomalaiset katsovat, että tällainen kehitys ei voi olla järkevää verorahojen käyttöä ja vaativat, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin suurpetojen määrän vähentämiseksi.

Petojen aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi perussuomalaiset kannattavat riittävien kaatolupien myöntämistä.

– Mielestämme ei voi olla niin, että esimerkiksi Pohjois-Suomessa poroelinkeinonharjoittajille aiheutuu isoja tappioita sen johdosta, että sudet tai ahmat ovat tappaneet ja raadelleet poroja. Katsomme, että ihmisillä tulee olla mahdollisuus poistaa omasta pihapiiristään häiritsevästi käyttäytyvät petoeläimet, Kettunen sanoo.

Lisätietoja:

Pentti Kettunen
puh. 044 029 6681

Ville Vähämäki
puh. 050 512 0196