Perussuomalaiset

ke 28.11.2018

Perussuomalaiset esittivät merkittävää veroalea työtuloihin ja eläkkeisiin

Mediatiedote 28.11.18
Julkaisuvapaa

Eduskunta äänesti tänään vuoden 2019 tuloveroasteikosta. Perussuomalaiset esittivät, että hallitus ryhtyy viivytyksettä laskemaan keskituloisten palkansaajien verotusta niin, että se lähenee Ruotsin tasoa, jossa verotus on merkittävästi pienempää keskituloisilla. Perussuomalaisten esitys kaatui äänestyksessä selvin numeroin.

– Palkansaajan käteen jäävän tulon määrällä on merkittävä vaikutus kotimaiseen kysyntään ja sitä kautta työllisyyteen. Tämä olisi ollut tärkeä teko suomalaiselle ostovoimalle.

Ruotsissa verotus on selkeästi kevyempää keskituloisille. 40—60 000 euroa vuodessa tienaavilla palkansaajilla ero on suurin: heitä verotetaan useita prosenttiyksikköjä ankarammin Suomessa. Keskituloiselle ruotsalaiselle jää jopa 200 euroa kuukaudessa enemmän käteen.

Perussuomalaiset olisivat laskeneet verotusta alkuun 300 miljoonalla eurolla. Sen jälkeen veroalennukset olisi sidottu työllisyysasteen kasvuun.

– Työllisyysasteen nostamisessa keskeistä on työn ensisijaisuuden ja kannattavuuden korostaminen suhteessa sosiaalietuuksiin. Vaadimme, että työnteko tulee tehdä kaikissa tilanteissa sosiaalietuuksien varassa elämistä taloudellisesti kannustavammaksi sekä verotusta keventämällä että kannustinloukkuja purkamalla.

Lisäksi eläkeläisille veroale

Lisäksi perussuomalaiset haluavat vaihtoehtobudjetissaan korjata epäkohdan, jossa saman suuruisesta eläketulosta on joutunut maksamaan suuremman veron kuin vastaavasta palkkatulosta.

Eläkkeiden verotus on kireämpää noin yli 1300 euron kuukausieläkkeestä alkaen. Räikein ero on 1700 euroa eläkettä saavilla, jotka maksavat noin 40 euroa kuussa enemmän veroa kuin vastaavasta palkkatulosta.

Perussuomalaisten esityksestä äänestettiin viime viikolla, mutta se kaatui niin ikään selvin lukemin.

– Perussuomalaiset halusivat korjata tämän vääryyden. Esityksemme olisi nostanut eläkeläisten käteen jäävän tulon määrää ja vahvistaisi siten kulutusta sekä vähentäisi muun muassa toimeentulotuki- ja asumistukimenoja.

Perussuomalaiset täsmentävät, että alle 1300 euron kuukausieläkkeiden verotukseen, joka on työtuloa kevyempää, he eivät koskisi.

– Aloitteemme koski nimenomaan sitä osuutta, jossa eläkeläinen maksaa enemmän. Varjobudjettimme lupaus on, että kenenkään verotus ei kiristy vaan päinvastoin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puolesta

Lisätietoja:

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri, 050 513 2330