Perussuomalaiset

pe 16.11.2018

Perussuomalaiset haluaa rajoittaa kohtuuttomia varainsiirtoja Ahvenanmaan maakuntaan Manner-Suomen ja Ahvenanmaan asukkaiden yhdenvertaiseen asemaan saattamiseksi

TIEDOTE 15.11.18
Julkaisuvapaa

Perussuomalaiset esittävät vaihtoehtobudjetissaan, että Ahvenanmaan tasausmaksuista vähennetään 100 miljoonaa euroa, kun tasausmaksu on nyt vuosittain vajaat 250 miljoonaa euroa. Tämä kuuluu perussuomalaisten niin sanonut varjobudjetin säästöihin. Leikkaus on herättänyt pahennusta erityisesti Ahvenanmaalla ja RKP:n leirissä, mutta perussuomalaiset perustelevat asiaa oikeudenmukaisuudella.

– Ahvenanmaa on Suomen varakkaimpiin kuuluva alue. Maakuntahallinto on velaton ja väkilukuun suhteutettuna valtion menot ovat Ahvenanmaalla suurin piirtein kaksinkertaiset muun Suomen keskiarvoon verrattuna. Lisäksi Manner-Suomi antaa useita vuosittaisia tukia Suomen valtiolta Ahvenanmaalle, esimerkkinä tuulivoimaloiden syöttötariffien kustannukset. Vuosittaisten tukiaisten lisäksi Ahvenanmaa nauttii laajaa arvonlisäverovapautta, joka vähentää valtion tuloja ja tarkoittaa laajamittaista piilotettua yritystukea ahvenanmaalaisille yrityksille, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri luettelee.

Meri lisää, että Ahvenanmaalla ei kerätä kiinteistöveroa vakituisesta asunnosta eikä Yle-veroa, lisäksi julkinen liikenne on ilmainen.

– Manner-Suomen kansalaiset ovat selvästi eriarvoisessa asemassa ahvenanmaalaisiin verrattuna. Perussuomalaiset haluaa rajoittaa kohtuuttomia varainsiirtoja Ahvenanmaan maakuntaan Manner-Suomen ja Ahvenanmaan asukkaiden yhdenvertaiseen asemaan saattamiseksi, Meri perustelee.

– Esitystä on moitittu itsehallintolain vastaiseksi. Lait säätää eduskunta ja me olemme valmiit muuttamanaan tätä lakia kiireellisesti. Tämä on täysin realistinen esitys.

Lisätietoja:

Leena Meri, 050 513 2330