Perussuomalaiset

ke 4.6.2014 Muokattu ke 4.6.2014 19:06

Perussuomalaiset: Kriisipankkeja ei tule pääomittaa vakausmekanismin kautta

Suuri valiokunta käsitteli tämänpäiväisessä 4.6.2014 kokouksessaan euroalueen pankkiunionin pankkien pääomittamista Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta. Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet esittivät, että Suomi ei hyväksy kaavailtua toimintatapaa.

– Suomen ei tule hyväksyä EVM:n käyttöä pankkien suoraan pääomittamiseen, perussuomalaisten Anne Louhelainen toteaa. – Mielestämme kansallisvaltioiden on nykyisen kriisin ratkaisussa itse vastattava omien pankkisektoreidensa mahdollisesta pääomittamisesta, koska myös valvonta on ollut kansallisvaltioiden vastuulla silloin kun kriisiin johtaneet virheet on tehty.

Perussuomalaisten mielestä vastuuta ongelmapankkien pääomittamisesta ei saa siirtää EVM:n kautta kaikkien euromaiden maksettavaksi. Suomen tulee kaikissa yhteyksissä pitää huolta siitä, että suomalaisten veronmaksajien varoja ei käytetä muiden euromaiden pankkisektorien pelastamiseen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta otti asiaan kantaa viikkoa aiemmin. Silloin perussuomalaiset totesivat eriävässä mielipiteessään, että pankkien suora pääomittaminen vaatii EVM-sopimuksen muuttamista ja sen eduskuntakäsittelyä vaikeutetussa järjestyksessä.

– Pääomittamisen käyttöönotto on mielestämme niin merkittävää toimivallan siirtoa, että vaikeutetun menettelyn edellytykset täyttyvät. Ja samalla täytyy toki muistaa merkittävästi lisääntyvät taloudelliset riskit, Vesa-Matti Saarakkala linjaa. – Lisäksi ihmetyttää, miksi asian käsittelyä lykättiin tällä tavalla eurovaalien yli. Oliko tahallista vai sattumaa? Sitä voi jokainen arvailla.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Anne Louhelainen
p. 050 512 0428

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala
p. 050 512 0632