Perussuomalaiset

ke 12.3.2014 Muokattu ke 12.3.2014 14:43

Perussuomalaiset: Suomi tukee Ukrainassa neuvotteluratkaisua

Tiedotusvälineille 12.3.2014

Pääministerin ilmoitus EU:n huippukokouksesta ja Ukrainan tilanteesta
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro
Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Soini

– – –

Aloitan lausumalla kiitokset pääministerille tästä ilmoituksesta. Ukrainan tilanne on herkkä – se on ajankohtainen ja se kiinnostaa kansalaisia ja meitä kansanedustajia. Suomella voi olla vain yksi ulko- ja turvallisuuspolitiikka, joten tällaisessa tilanteessa tasavallan presidentin, hallituksen, eduskunnan ja ulkoasiainvaliokunnan välinen yhteistyö ja tiedonsaanti ovat äärettömän tärkeitä.

Tänään Ukrainan tilanteesta keskusteltaessa on hyvä katsoa, miten tähän on tultu. Miten ja miksi kriisi on päässyt kärjistymään. Onko Euroopan unioni toiminut kriisissä parhaalla mahdollisella tavalla?

Komissio on tarttunut Ukraina-ongelmaan samalla tavalla kuin eurokriisiin. Valtavalla tohinalla yritetään saada aikaan jotakin – seurauksia sen tarkemmin miettimättä. Onko Olli Rehn ehtinyt katsoa, kenelle Ukraina on velkaa? Varmistetaanhan nyt, että Ukrainalle annettava apu menee perille eikä uuden vallan omiin tarpeisiin.

Taloudellisen avun kohdalla on erittäin tärkeää, että ennen kuin EU sellaista lupaa, apuun saadaan suostumus kansallisilta parlamenteilta. Onko kukaan tullut miettineeksi, mitä rahaa Kypros, Espanja, Portugali, tai Kreikka voivat tarjota Ukrainan pelastamiseksi?

On myös ilmiselvää, että korruptio on Ukrainassa valtava ongelma. Oligarkit ja entinen presidentti ovat ryöstäneet omaa kansaansa. Mutta mikä takaa sen, ettei uudessa hallinnossa ole siinäkin oma taskun täyttäjiä? Tai mitä EU tekee siinä tapauksessa, että rehellisten vaalien jälkeen Ukrainassa muodostetaan hallitus, joka ajaa kansan jälleen kaduille?

Sitoutumista rauhaan

Suomi tukee Ukrainassa neuvotteluratkaisua. Myös Perussuomalaiset on luonnollisesti sitoutunut tähän linjaan. Eri osapuolet on saatava yhteisen neuvottelupöydän ääreen. Tarvitaan sitoutumista rauhaan. Väkivallalla uhkaaminen on aina väärin. Uudet vaalit tulee järjestää mahdollisimman pian, jotta hallitus saa toimilleen selkänojan ja jotta legitimiteettiongelma korjaantuu. Nykyinen hallitus on rampa ankka, sillä maan tilanne ja hallituksen toimintamahdollisuudet ovat muuttuneet merkittävästi sitten viime vaalien.

On myös syytä muistaa, että mikään ongelma ei ratkea yksinomaan rahalla. Ukrainan ongelmat kuuluvat etupäässä ukrainalaisten itsensä ratkaistaviksi. Apua ei voi rakentaa muiden maiden varaan. Ei edes Euroopan unionin, vaikka se mieluusti esiintyykin ongelmien ratkaisijana. Ukraina kun ei ole edes EU:n jäsen. Voimme verrata sitä vaikkapa Turkkiin. Ei EU avusta merkittävästi Turkkiakaan, vaikka maan jäsenneuvottelut ovat olleet käynnissä jo vuosikaudet.

Venäjä-suhteisiin panostettava

Ukraina on oiva esimerkki siitä, että poliittisesti liittoutuneena EU:n jäsenenä Suomi joutuu tahtoen tai tahtomattaan vedetyksi mukaan kaikkiin niihin kansainvälisiin tilanteisiin ja konflikteihin, joihin EU päättää lähteä heiluttelemaan lippuaan.

Perussuomalaiset toivovat, että EU-jäsenyydestään huolimatta Suomi panostaa hyviin ja toimiviin kahdenvälisiin suhteisiin Venäjän kanssa. Geopoliittinen fakta on se, että meillä on Venäjän kanssa 1 300 kilometriä yhteistä rajaa. Se tosiasia ei muutu, vaikka itänaapurissamme harjoittava politiikka muuttuisikin. Venäjä on Suomelle valtavan tärkeä kauppakumppani. Merkittävä osa Suomen energiasta tulee Venäjältä. Venäläiset turistit antavat taloudellemme miljardien arvoisen vuosittaisen piristysruiskeen. Muun muassa näistä syistä EU:n väläyttämien taloudellisten pakotteiden käyttöä tulee välttää viimeiseen asti. Ne iskisivät välittömästi Suomen talouteen ja työllisyyteen, mikä olisi myrkkyä nyt kun meillä on muutenkin aivan riittävästi taloudellisia haasteita ratkaistavana.

Vielä lopuksi: Toivon, että neuvottelut Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi onnistuvat. Suomi antaa tukensa neuvotteluratkaisulle. Suomi ei hyväksy väkivaltaa eikä sillä uhkaamista. Ilma on sakeanaan monenlaista propagandaa. Tässä tilanteessa on oltava johdonmukainen ja katsottava tarkasti isänmaan etua.

Lisätietoja:
Timo Soini
puh. 050 511 3027