Perussuomalaiset

ke 9.9.2020

Perussuomalaisten Antikainen: hallitus haluaa tehdä työssäkäynnistä yhä kalliimpaa

Valtiovarainministeriön lähiaikoina julkaisemassa liikenteen verotuksen uudistamista selvittävän työryhmän väliraportissa pohditaan, miten autoa työmatkoihin tarvitsevien suomalaisten arkea voidaan hankaloittaa entisestään. Ehkä erikoisimpana ehdotuksena on idea työpaikalla tapahtuvan pysäköinnin verotuksesta.

”Ensin nostettiin polttoaineveroa ja nyt halutaan verottaa työpaikalla pysäköintiä, koska työryhmä pitää sitä epäsuorana tukena autoilulle. Auto on kuitenkin välttämättömyys suuressa osassa maata julkisen liikenteen huonon tarjonnan vuoksi. Suunnitelmat ruuhkamaksuista ja pysäköinnin verottamisesta ovat järjettömiä ja heikentävät työnteon kannattavuutta. Nämä suunnitelmat on hylättävä välittömästi”, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

Työryhmän raportin mukaan ilmainen pysäköinti työpaikalla olisi jopa 3600 euron arvoinen etu riippuen pysäköinnin hintatasosta, mutta samalla myöntää, että hintaa on lähes mahdotonta arvioida hintahaitarin vaihdellessa ilmaisesta 300 euroon kuukaudessa.

”Ilmaisen pysäköinnin verottaminen pelkästä verottamisen ilosta kuvastaa nykyisen hallituksen linjaa täydellisesti. Polttoaineveron korotus, ruuhkamaksut, työpaikkapysäköinti. Työmatkaliikenne ja maantiekuljetukset verotetaan kuoliaaksi. Kun autoilijat on imetty kuiviin, voidaan seuraavaksi ottaa käyttöön yleinen työssäkäyntivero, jotta kaikilla olisi yhtä kurjaa. Hallitus nähtävästi haluaa verottaa Suomen ja suomalaiset kuoliaiksi”, Antikainen pohtii.

Työpaikkapysäköinnin verottaminen olisi myös omiaan heikentämään Suomen kilpailukykyä.

”Jos työssäkäyntiin kohdistetaan pysäköinnin muodossa lisävero, on selvää, että työntekijät vaativat seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa vastaavan suuruisia palkankorotuksia. Pysäköinnin maksaminen jää siis viime kädessä työnantajayritysten vastuulle, mikä lisää työllistämisen kustannuksia Suomessa. Marinin hallitus tekee tässä karhunpalveluksen Suomelle, kun sen sijaan, että se miettisi työllistämistoimia, se aktiivisesti pyrkii tekemään työnteosta Suomessa kalliimpaa. Tämä lisävero ei tuo Suomeen yhtään uutta työpaikkaa, mutta heikentää maamme kilpailukykyä entisestään”, Antikainen huomauttaa.

Lisätietoja: Sanna Antikainen