Perussuomalaiset

ti 18.8.2020

Perussuomalaisten Antikainen: hanhituhojen korvaukset maksettava nopeammin

Valkoposkihanhien aiheuttamien satovahinkojen korvaukset ovat nousemassa ennätysmäisen suuriksi. Maaseudun Tulevaisuus kertoi sunnuntaina, että korvauksia on tähän mennessä haettu jo 2,7 miljoonan euron edestä. Hanhien kevätmuutosta pahimmin kärsineessä Pohjois-Karjalassa summa on 1,7 miljoonaa euroa.

”Ympäristöministeri Mikkonen lupasi, että hanhien aiheuttamat satovahingot korvataan mahdollisimman pikaisesti, mutta viljelijät odottavat edelleen korvauksia. Pian käynnistyvä syysmuutto vaikeuttaa tilannetta entisestään. Monin paikoin on jouduttu luopumaan syysviljasta kokonaan hanhien vuoksi, mikä syö sekä tilojen kannattavuutta että viljelijöiden motivaatiota ylläpitää tilojen toimintaa. Valtion on autettava hankalassa tilanteessa olevia viljelijöitä sekä työllisyyden että kotimaisen ruuantuotannon ylläpitämiseksi”, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomauttaa.

Valkoposkihanhikannan kasvu sekä muutokset lintujen muuttoreiteissä ovat johtaneet satovahinkojen voimakkaaseen kasvuun viimeisen 10 vuoden aikana. Aiemmin linnut ovat enimmäkseen levähtäneet Venäjällä, mutta nyt painopiste on siirtynyt Itä- ja Kaakkois-Suomeen.

”Valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet suuria tappioita ja lukemattomia tunteja turhaa työtä kymmenillä tiloilla, ja syysmuuton alkaessa sama ruljanssi alkaa uudelleen. Lintuja ei saa hätistää pelloilta ampumalla luonnonsuojelijoiden valitusten takia, joten viljelijöille ei jää mitään tapaa suojella omaa elinkeinoaan. Valtion on aika lunastaa lupauksensa korvausten maksusta”, Antikainen vaatii.

Sanna Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien valkoposkihanhien aiheuttamien satovahinkojen korvauksia.

Lisätietoja: Sanna Antikainen