Perussuomalaiset

ma 28.1.2019 Muokattu ma 28.1.2019 14:14

Perussuomalaisten Elomaa: Sähkönsiirtohinnat kuriin kansallisella ohjelmalla – ”haastan kaikki puolueet mukaan”

Mediatiedote 28.1.2019
Julkaisuvapaa

Kansanedustaja ja Perussuomalaisten Naisten puheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa vaatii pikaisia toimia sähkönsiirtohintojen rajoittamiseksi. Hän haastaa kaikki puolueet mukaan toimien löytämiseksi.

– Sähköverkkojen myynti oli epäisänmaallinen teko, jonka laskun maksaa tavallinen suomalainen käyttäjä. En käsitä, miten sellaiseen ratkaisuun aikanaan päädyttiin, vaikka oli päivän selvää, että ylikansallisten sijoitusyhtiöiden myötä hinnat nousevat, Elomaa toteaa.

Siirtohintojen korotuksen eivät selity vain kaapelointivelvoitteella

Elomaa ei niele selityksiä siitä, että siirtohintoja on ollut pakko nostaa vain kaapelointivelvoitteen kiristyttyä.

– Esimerkiksi Caruna on kaapelointivelvoitteen kiristyttyä tehnyt tuntuvasti kovempaa tulosta – jopa 150 miljoonaa euroa vuodessa. Tuo voitto menee ylikansallisille sijoittajille.

Sähkönsiirto iso erä asumiskustannuksista ja ostovoimasta

Elomaa huomauttaa, asumisen korkea hinta on tunnistettu yhteiskunnallinen ongelma. Asumiskustannukset ovat suurelle osalle suomalaisia keskeisin kuukausittainen menoerä.

– Kotitalouksilla jää asumismenojen jälkeen vähemmän varoja kulutukseen ja asumisen kalleus vaikeuttaa osaltaan myös työn perässä muuttamista.

Korotusoikeus on täysin kohtuuton

Energiavirasto valvoo sähkön siirtohintojen kohtuullisuutta. Sähkömarkkinalain mukaan verkonhaltija saa korottaa sähkönsiirron ja sähkönjakelun maksujaan enintään 15 prosenttia korotusta edeltäneiden 12 kuukauden aikana keräämiinsä sähkönsiirron ja sähkönjakelun maksuihin verrattuina.

– Investointitarpeeseen vetoavat sähköverkkojen omistajat saavat tämän rajoituksenkin puitteissa nostettua hintojaan valtavasti esimerkiksi kymmenen vuoden aikajänteellä. Näihin oikeuksiin on puututtava.

Elomaa on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

Lisätietoja:

Ritva ”Kike” Elomaa, 050 512 0806