Perussuomalaiset

ti 6.2.2024

PS:n Espoon kaupunginvaltuutetun Henna Kajavan esityksestä Espoon yläkouluihin on tulossa kännykkäparkit luokkiin

Tiedote

PS:n Espoon kaupunginvaltuutetun Henna Kajavan esityksestä Espoon yläkouluihin on tulossa kännykkäparkit luokkiin.

“Tein ensin valtuustoaloitteen, jossa tarkoituksena oli opettaa koululaisille itsesäätelytaitoja kännyköiden käytössä, ja yleisemmin välttämään erilaisia riippuvuuksia. Sain aloitteelle hikisesti tarvittavan määrän kannatusta, jotta se eteni valtuuston käsittelyyn. Se ei siten ollut mitenkään erityisen suosittu aloite, eikä olisi johtanut mihinkään käytännössä. Kun aloitetta sitten käsiteltiin valtuustossa, tein siihen liittyvän valtuustotoivomuksen, jotta Espoon yläkouluihin saataisiin kännykkäparkit luokkiin. Tästä sitten tulikin suosittu ja useat kaupunginvaltuutetut myös muista ryhmistä esittivät vahvoja puheenvuoroja esitykseni puolesta. Sitten se hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti”, selvittää Henna Kajava.

Tunnetusti asioiden käytännön toteutuminen on kuitenkin aina viime kädessä virkamiesten käsissä. Aina eivät valtuuston yksimielisestikään hyväksymät toivomusesitykset johda mihinkään – ainakaan siten, että kaupunginvaltuutetut sen huomaisivat.

Kajavankin toivomusesityksen toteutuminen käytännössä vaati yhteydenpitoa virkamiehiin: “Kyselin pojaltani nyt – runsaat pari kuukautta toivomusesitykseni hyväksymisen jälkeen – onko hänen yläkoulussaan jo kännykkäparkit käytössä. Hän vastasi, että ei, ja että kyllä siellä luokissa räplätään edelleen kännyköitä silloinkin, kun niitä ei käytetä opetustarkoituksessa, vaikka koulu on sieltä paremmasta päästä. Soittelin sitten virkamiehille. Oli käynyt kuulemma niin, että lakimiehelle oli annettu tehtäväksi muotoilla pykälä Espoon koulujen järjestyssääntöihin siten, että kännyparkit voidaan ottaa käyttöön. Tämä oli kuitenkin unohtanut asian kokonaan. Asia laitettiin nyt kuulemma kuntoon, kun muistutin asiasta.”

Osassa Espoon yläkouluista on jo otettu kännyparkit käyttöön. Puhelinten jättäminen niihin tuntien alussa on vapaaehtoista, mutta Espoon sivistystoimen johtajan, Harri Rinta-ahon mukaan oppilaat jättävät kännykkänsä niihin usein mielellään. Lapset ja nuoret ymmärtävät usein, mikä on heille hyväksi.

Linkit:

Henna Kajavan valtuustoaloite lasten ja nuorten älypuhelinten liikakäytön haittojen ehkäisemiseksi opetuksen keinoin >>

Espoon kaupunginhallituksen pöytäkirja aloitteen hyväksymisestä >>

Lisätietoja:

Henna Kajava
Kaupunginvaltuutettu
PS:n Espoon kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen
Puhelin: 041 522 4964