Perussuomalaiset

to 1.3.2018 Muokattu to 1.3.2018 16:48

Ritva “Kike” Elomaa: Laadukas opetus on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro välikysymyskeskustelussa koulutuksen tasa-arvosta 28.2.2018.

Tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä on ollut maamme kehityksen ja sivistyksen perusta pitkään. 90-luvun laman ja 2008-luvun talousromahduksen myötä on hieno ja ainutlaatuinen koulutusjärjestelmämme kohdannut paljon haasteita. Leikkaukset ovat koetelleet suomalaista koulutusta usean hallituskauden aikana. Meillä on koulutusjärjestelmä, josta voimme olla ylpeitä, mutta kuinka kauan? Meidän on kansakuntana pysyttävä kehityksen kärjessä myös koulutuksen osalta.

Valoisat talousnäkymät mahdollistavat satsauksen koulutukseen

Koulutus on investointi tulevaisuuteen. Koulutusta on kehitettävä tutkimustiedon pohjalta ja uudistustyön on oltava jatkuvaa. Koulutuksen rahoitus, etenkin rahoituksen puute on ollut tapetilla poliittisessa keskustelussa jo pitkään. Leikkauksia on perusteltu alaspäin osoittaviin kansantaloutta kuvaaviin käppyröihin. Nyt talousnäkymät ovat valoisammat kuin aikoihin ja hallituksella olisi mahdollisuus näyttää miten paljon se koulutusta arvostaa. Valitettavasti nykyinen hallitus näkee koulutuksen säästökohteena investoinnin sijaan.

Perussuomalaiset haluavat pitää ryhmäkoot pieninä

Perusopetuksessa opetus, oppimistulokset ja koulurauha kärsivät resurssipulan johdosta liian suuriksi paisuneista opetusryhmistä. Erityisryhmiä on jouduttu purkamaan ja tukea tarvitsevia oppilaita on siirretty perusopetuksen ryhmiin. Vaihtoehtobudjetissamme esitimmekin lisää määrärajoja ryhmäkokojen pienentämiseen. Ryhmäkoot ovat uhka jo varhaiskasvatuksessa eikä varhaiskasvatuksen tavoitteiden täyttäminen ole mahdollista.

Koulumenestyksen edellytyksenä on koululaisten fyysinen ja henkinen hyvinvointi. Perussuomalaiset esittivät vaihtoehtobudjetissaan lisärahoitusta myös vähävaraisten lasten liikuntaharrastusten tukemiseen.

Miten onnistuu ammatillisen koulutuksen uudistus ja katoavatko lähilukiot?

Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta leikattiin viime vuonna noin 13 prosenttia. Pystytäänkö mittava ammatillisen koulutuksen uudistus viemään läpi nykyisillä resursseilla ilman, että opetus ja oppilaat kärsivät? Perussuomalaiset ajavat kautta linjan alueellista tasa-arvoa. Miten toteutuu koulutuksellinen tasa-arvo kun osalla nuoristamme lähilukio on saavuttamattomissa?

Suomen, suomalaisten lasten ja nuorten tulevaisuus pelissä

Koulutusjärjestelmämme on ollut maamme kultakaivos. Korkean sivistystason ohella sen on mahdollistanut talouden kehityksen ja yksilön silmissä se on ollut väylä suomalaiseen unelmaan. Opiskelemalla, työllä ja tahdolla on lähtökohdista riippumatta voinut saavuttaa paremman elämän.
Koulutuksesta on leikattu liikaa eikä tämä kehitys saa enää jatkua. Kannatamme tehtyä ehdotusta epäluottamuslauseen antamisesta hallitukselle.

Lisätiedot:
Ritva ”Kike” Elomaa
09 432 3022