Perussuomalaiset

ke 21.10.2015

Ryhmäpuhe – välikysymys eläkkeensaajien toimeentulosta

PERUSSUOMALAISTEN RYHMÄPUHE | Tämä välikysymys ja eläkkeensaajien keskusliiton järjestämä mielenilmaus toissa viikolla osuvat tärkeään asiaan. On oikeus ja kohtuus, että koko ikänsä tämän yhteiskunnan eteen töitä tehneet voivat luottaa siihen, että heistä huolehditaan eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Yhteiskunnan tulee huolehtia kansalaisistaan.

Vuonna 1995 Lipposen hallitus teki eläkeläisille karhunpalveluksen säätämällä taitetusta indeksistä. Tätä päätöstä mukana olivat tekemässä laaja joukko nykyisiä oppositiopuolueita. Taitettu indeksi on leikannut työeläkkeitä ja eläkeläisten ostovoimaa useana vuonna, eikä yksikään hallitus halunnut muuttaa taitettua indeksiä 90-luvun laman jälkeisenä nousukautena eläkeläisten asemaa parantaakseen. Nyt olemme valitettavasti taas tilanteessa, jossa talous on kuralla, eivätkä resurssit riitä epäkohtien korjaamiseen.

Ei sovi myöskään unohtaa, että Lipposen ensimmäinen hallitus teki leikkauksia kansaneläkkeen pohjaosaan ja Lipposen toinen hallitus leikkasi sen kokonaan pois. Kansaneläkkeen pohjaosan leikkaus kuritti eniten opettajien, terveydenhuollon henkilöstön ja siivoojien eläkkeitä. Yleisestä harhaluulosta poiketen sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden politiikka ei ole ollut eläkeläismyönteistä. Takuueläkekin saatiin vasta sitten, kun nämä puolueet olivat oppositiossa vuonna 2011.

Me perussuomalaiset olemme ensi kertaa hallituksessa, eikä yksi puolue pysty kerralla oikaisemaan kaikkia vääryyksiä. Tilannetta vaikeuttaa se, että viime vuosien toimintakyvyttömät hallitukset laiminlöivät maamme taloudellisen tilan hoitoa, minkä seurauksena Suomi vajosi entistä syvemmälle taloudelliseen kurimukseen. Vaikka nykyhallitus pyrkii järeinkin toimin muuttamaan kurssia, tulevat muutokset silti olemaan hitaita. Tavoitteenamme on tiukan talouspolitiikan turvin pelastaa hyvinvointiyhteiskuntamme ja saattaa maamme talous sellaiseen kuntoon, että voimme tulevaisuudessakin huolehtia koko kansan hyvinvoinnista.

Lisärasitetta taloudellemme tuo kuitenkin aiempien hallitusten harjoittama löysä maahanmuuttopolitiikka sekä muiden Euroopan maiden tapa kylmän viileästi rikkoa kansainvälisiä sopimuksia. Kun Euroopan sisärajat ovat vuotaneet kuin seula ja osa maista Ruotsia myöten on jopa ohjannut pakolaisia Suomeen, on selvää, että Suomen kustannukset pakolaiskriisistä kasvavat. Tilanteessa, jossa kansalaisten etuuksista joudutaan leikkaamaan ja samaan aikaan otetaan lisää velkaa maahan tulevien turvapaikanhakijoiden kustannusten kattamiseksi, ei monen kansalaisen mielestä oikeus toteudu. Tilanne on kestämätön.

Onko oikein, että suomalainen yhteiskunta natisee liitoksissaan siksi, että aiemmat hallitukset ovat laiminlyöneet maan talouden hoitoa, harjoittaneet liian löperöä maahanmuuttopolitiikkaa tai että muut EU-maat rikkovat yhdessä solmittuja sopimuksia. Ei tietenkään ole. Ja siksi perussuomalaiset tekevät hartiavoimin töitä hallituksessa. Käännämme jokaisen käännettävissä olevan kiven, jotta kansalaistemme hyvinvointi voidaan turvata.

Olemme hallituksessa pyrkineet puolustamaan vähäosaisimpien kansalaistemme etuja. Tässä taloudellisessa ja maailmanpoliittisessa tilanteessa liikkumavara on erittäin pieni, mutta jotain hyvää on kuitenkin saatu aikaan. Takuueläkkeeseen on tulossa 23 € korotus tulevan vuoden alussa ja yle-vero poistetaan alle 10 300 € vuodessa ansaitsevilta. Lisäksi asumistukien yhtenäistämisen taloudellista rasitusta lievennetään 6 kuukauden siirtymäajalla ja rajoittamalla tuen lasku enintään 60 € kuukaudessa. Pidämme pienituloisten puolia, sillä mielestämme tiukkoina aikoina on keskityttävä perusasioihin ja otettava resurssit sieltä, mistä ne ovat otettavissa ilman, että kenenkään hyvinvointi vaarantuu. Tämä hallitus ei myöskään leikkaa kuntien valtionosuuksia kuten edelliset hallitukset tekivät joka vuosi.

Eläkeläiset ovat voimavara, jota tulee arvostaa. Moni tekee yhä töitä yhteiskunnan eteen esimerkiksi toimimalla järjestöissä, auttamalla lasten hoidossa tai hoitamalla puolisoaan. Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä, että hallitus päätti taloudellisesta tilanteesta huolimatta lisätä panostuksia myös omaishoitoon. Lähimmäisistä on huolehdittava ja yhteiskunnan on parhaansa mukaan mahdollistettava jokaiselle ihmiselle hyvä elämä. Me perussuomalaiset yritämme parhaamme mukaan tehdä töitä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan eteen, jotta tavallisilla ihmisillä olisi hyvä olla ja elää. Ketään ei jätetä oman onnensa nojaan, kaikista huolehditaan, myös eläkeläisistä.

Lisätietoja:
Kansanedustaja Kaj Turunen
09-432 3187