Perussuomalaiset

ke 18.5.2016

SDP:n välikysymys on tekopyhää politikointia

RYHMÄPUHEENVUORO | Välikysymys Suomen suunnasta. Eduskunnassa 18.5.2016, ryhmäpuhujana kansanedustaja Sampo Terho (ps).

Puhuttu versio pitää

Käsillä oleva välikysymys on epätavallinen. Yleensä välikysymys tehdään jostain tietystä poliittisesta päätöksestä. Tällä kertaa kysymys on kuitenkin tehty epämääräisesti Suomen suunnasta. Kysymyksen on tehnyt sosiaalidemokraattinen puolue yksin.

Hyvät sosiaalidemokraatit. Kysytte Suomen suunnasta, joka kieltämättä on jo vuosia ollut huono. Tästä luullakseni vallitsee harvinaislaatuinen yhteisymmärrys. Sitä sen sijaan on vaikeampi ymmärtää, miksi sitten vastustatte kaikkia yrityksiä kääntää Suomen huono suunta? Läpi vaalikauden jatkunut vastustuksenne on käynyt jo niin sokeaksi, että tässä välikysymyksessä vastustatte jo selvityksiäkin Suomen suunnan muuttamisesta.

Jos sekä Suomen suunta että hallituksen yritykset kääntää se ovat mielestänne huonoja, on tietysti keskeistä vertailla, mitä te sitten tekisitte toisin? Tutkitaanpa.

Te olette pelotelleet valtion valmistelevan Suomen valtionyhtiöitä myyntikuntoon. Kuitenkin te itse myitte valtion omaisuutta yli kolmella miljardilla eurolla, mukaan lukien Fortumin sähköverkot Carunalle.

Te olette syyttäneet hallitusta Suomen tieverkon yksityistämisestä, jollaista päätöstä tosin ei ole tehty. Sen sijaan itse te myitte viime vaalikaudella valtion Tieliikelaitoksen pääomasijoittajien rahastettavaksi.

Te olette myös pelotelleet, että Suomen metsät myydään tai on peräti jo myyty. Näin ei ole – paitsi siltä osin, että viime vaalikaudella te itse käskitte Metsähallituksen myydä maitaan ennätysmääriä.

Te syytätte hallitusta huonosta työllisyyden hoidosta ja työttömien aseman heikentämisestä. Te itse leikkasitte viime vaalikaudella ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja vaalikauden aikana hävititte Suomesta 100 000 työpaikkaa.

Te syytätte hallitusta lapsiperheiden aseman heikentämisestä. Te itse leikkasitte 108 miljoonaa lapsilisistä.

Te syytätte hallitusta koulutusleikkauksista. Te leikkasitte koulutuksesta 3,5 miljardia.

Te syytätte hallitusta vähävaraisiin kohdistuvista indeksileikkauksista. Te itse teitte indeksileikkaukset mm. työeläkkeisiin, koulutukseen, sosiaalietuuksiin ja lapsilisiin.

Te syytätte hallitusta kuntien talouden kurjistamisesta. Te itse leikkasitte kuntien valtionosuuksia kumulatiivisesti melkein neljällä miljardilla eurolla.

…niin toverilliset sosiaalidemokraatit; en ehdi luettelemaan enempää, mutta tiivistäen voisi todeta, että kaikkea sitä minkä te nyt sanotte Suomen suunnassa olevan huonoa, te olette itse olleet tekemässä. Lisäksi en voi olla panematta merkille, että kun te jatkuvasti arvostelette hallituspuolueiden tehneen takinkääntöjä, on teillä kieltämättä vahvat perusteet pitää itseänne poliittisen takinkäännön asiantuntijoina. Mutta onko teillä varaa syyttää muita, on aivan toinen asia.

Te syytätte hallitusta kaikesta siitä, mitä häpeätte itsessänne ja omissa teoissanne. Te kyynisesti luotatte siihen, ettei yksikään media muka tuo näitä linjanmuutoksianne Suomen suunnasta ilmi, ja että äänestäjät siten unohtaisivat sanojenne ja tekojenne irvokkaan ristiriidan.

Hallituspuolueet ovat tunnustaneet isänmaan huonon suunnan jo hallitusohjelmassa, jonka keskeisin sisältö on kääntää tämä huono suunta. Käänteen aikaansaamiseksi olemme tehneet paljon avauksia, vaikeita päätöksiä ja rakentavia kompromisseja.

Jokaista näistä sosiaalidemokraattinen puolue on äänekkäästi arvostellut ja vastustanut. Kun hallitus on rakentanut, sosiaalidemokraatit ovat repineet. Entinen valtionhoitajapuolue on vajonnut vastustuspuolueeksi.

Samalla on käynyt ilmeiseksi, ettei sosiaalidemokraateilla ole mitään eväitä kääntää Suomen huonoa suuntaa: sosiaalidemokraatit käytännössä lupaavat vain olla tekemättä mitään. Edes sitä lupausta te ette todellisuudessa kykene pitämään. Edellinen vaalikausi osoitti kiistattomasti, että pakon edessä tekin leikkaatte valtion menoja, aivan kuten jokainen täällä oleva puolue.

Se ei tietenkään estä jatkossakaan valittamasta kaikesta, kuten tässäkin välikysymyksessä. Mutta kun verrataan teidän nykyisiä puheitanne ja aiempia tekojanne, siis lupauksianne ja tosiasioita, ei jäljelle jää mitään – ei mitään paitsi pohjaton, mittaamaton, tekopyhä puoluepolitikointi.

Lisätietoja:
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho
P. 050 538 1674