Perussuomalaiset

ti 18.11.2014 Muokattu ti 18.11.2014 19:01

Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset: Vaalien lähestyessä budjettia viilataan opposition raspeilla

Tiedote 18.11.2014

Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset: Vaalien lähestyessä budjettia viilataan opposition raspeilla – ministeri Viitasen esitys lainauskorvausmaksun korotuksesta pohjaa perussuomalaisten aloitteisiin

Eduskunta käsittelee parhaillaan ensi vuoden talousarvioesitystä. Hallitus on esittänyt budjettiin täydennyksiä, joista pienenä, mutta asiallisena lisäyksenä on ministeri Pia Viitasen esittämä lainauskorvausmaksun korotus. Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Kimmo Kivelä, Kike Elomaa ja Mika Niikko ovat tyytyväisiä siitä, että ministeri Viitanen on tullut asiassa perussuomalaisten linjoille.

Perussuomalaiset ovat vaatineet useassa varjobudjetissaan ja kansanedustajan yksittäisinä aloitteina merkittäviä korotuksia lainauskorvauksiin, jotta suomalainen kirjallisuus ja suomen kieli säilyisivät elävinä ja jotta suomalaisia kirjoja kirjoitettaisiin, luettaisiin ja lainattaisiin. Viimeksi lainauskorvauksia esitti korotettavaksi kansanedustaja Kimmo Kivelä ensi vuoden talousarvioon seuraavin perustein:

”Lainauskorvauksen taso on ollut koko sen olemassaoloajan Suomessa merkittävästi alhaisempi kuin muissa vertailukelpoisissa Pohjoismaissa. Korvaus on yli neljä kertaa pienempi Suomessa kuin Ruotsissa, jossa se on seuraavaksi ”halvin.” Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on useaan otteeseen kiinnittänyt tähän asiaan huomiota. Mietinnöissään se on esittänyt, että lainauskorvaus tulisi saattaa sellaiselle tasolle, että tekijät saavat kohtuullisen korvauksen teostensa lainaamisesta. Tällä hetkellä lainauskorvaus tuottaa kirjailijalle noin 0,04 senttiä/lainauskerta.”

Kivelä esitti talousarvioaloitteessaan, että eduskunta ottaa valtion vuoden 2015 talousarvioon momentille 29.80.51 lisäyksenä 2 000 000 euroa lain 1080/1983 mukaisiin apurahoihin ja avustuksiin. Ministeri Viitanen pisti paremmaksi, tuplasi Kivelän esityksen. Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset pitävät erinomaisena sitä, että hallitus on alkanut kuulla opposition järkiperäisiä ja vääristymiä korjaavia esityksiä, vaikka emme voikaan välttyä ajatukselta, että kyseessä on selvää vaalitaktiikkaa.

Lisätietoja:
Kimmo Kivelä, puh. 050 512 0061
Kike Elomaa, puh. 050 512 0806