Perussuomalaiset

ti 1.10.2013 Muokattu ma 16.12.2013 18:06

Tiedote aluelennonjohdon siirrosta

Eduskunnan puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jussi Niinistö, Pentti Oinonen ja Ismo Soukola pitävät Finavian päätöstä siirtää aluelennonjohto Tampereelta Helsinki-Vantaalle epäonnistuneena ja ja pahimmillaan jopa lentoturvallisuutta vaarantavana.

Lennonvarmistuspalveluun sisältyy julkisia hallintotehtäviä, viranomaistehtäviä ja maanpuolustukseen liittyviä tehtäviä. Siksi aluelennonjohdon siirtämisessä ei ole kyseessä vain Finavian sisäinen asia. Lennonvarmistuksen toimintaedellytykset tulee turvata kaikissa taloudellisissa tilanteissa ilman, että turvallisuus vaarantuu. Jos palveluja aletaan ulkoistaa, voidaanko taata, että tietoja ei käytetä väärin? Lennonjohtajat käsittelevät työssään maanpuolustuksellisesti ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta kriittistä, turvaluokiteltua tietoa.

Yksi riskitekijöistä on laajamittainen sähkökatkos lentokentällä. Kuluneen vuoden aikana Helsinki-Vantaan toimintakeskuksessa on ollut viisi eri laajuista sähkökatkosta. Vakavimman sähkökatkon aikaan koko lennonvarmistusjärjestelmä kaatui, mutta aluelennonjohto Tampereella pystyi jatkamaan toimintaansa normaalisti.

Aluelennonjohdon ja Helsinki-Vantaan lähestymislennonjohdon toimiminen eri paikkakunnilla takaa turvalliset, luotettavat ja tasokkaat lennonvarmistuspalvelut. Aluelennonjohdon siirtäminen Helsinki-Vantaalle voi heikentää koko Suomen lennonvarmistuksen toimintaa häiriötilanteissa merkittävästi ja vaikuttaa suoraan lentoturvallisuuteen sekä liikenteen sujumiseen.

Finavia on ollut jatkuvasti voitollinen yhtiö. Tämän vuoksi on vaikeaa ymmärtää säästöpaineita ja sitä, miksi sataprosenttisesti valtion omistuksessa oleva yhtiö hakee säästöjä työntekijöitä irtisanomalla. Työntekijät epäilevät, että Finavia haluaa keskittää kaikki voitolliset toimintonsa Helsinki-Vantaalle ja jättää sen jälkeen muut lentokentät toisten huolehdittaviksi.

Lisätietoja:

Jussi Niinistö
p. 050 5767 239

Pentti Oinonen
p. 050 5122 472

Ismo Soukola
p. 050 512 0533