Perussuomalaiset

Leena Meren puhe Hyvinkään vapputorilla 1.5.2021

Mukava että voidaan pitää vappujuhlat näin toritapahtuman merkeissä ja tavata ihmisiä viimeisten vuosien jälkeen. Tämän vapun puheenaihe on turvallisuus ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka järkytti Suomea ja Eurooppaa. Suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia on ennennäkemätöntä. Näin meidän tuleekin toimia, kun eurooppalaiseen maahan hyökätään brutaalilla tavalla.

Ensin korona ja nyt Venäjän sota on sekoittanut elämää. Vaikeina aikoina eduskunnan ja hallituksen ensisijainen tehtävä on huolehtia Suomesta ja suomalaisista. Tätä ei kuitenkaan ole tehty, vaan hallituspuolueet tekevät edelleen politiikkaa oman ideologiansa edistämiseksi.

Esimerkiksi hallituksen toimet ihmisten arjen kulujen laskemiseksi (kohonneet polttoainekulut, sähkön ja ruuan hinta) ovat hyvin vaatimattomia. Miksi Suomi ei voi toimia, kuten Ruotsi ja Saksa ja laskea polttoaineen hintaa verotusta madaltamalla? Se laskisi niin kuluttajien kuin yritysten kuluja ja näin myös kulujen siirtymistä muihin hintoihin. Hallituksen vastaus on, että tuetteko Venäjän sotakassaa, kun tällaista vaaditte.

Ei tietenkään eikä siitä ole edes kyse. Öljyä saa muualtakin kuin Venäjältä, emmekä me nyt vaan voi lopettaa autolla ajamista, talon lämmittämistä, tavaroiden kuljettamista tai syömistä tässäkään tilanteessa.

Perussuomalaiset haluaa hallitukselta suhteellisuudentajua ja sitä, että menot laitetaan etusijajärjestykseen. On paljon toissijaisia menoja ja hallituksen turhia esityksiä, joista voitaisiin leikata ja laittaa rahat suomalaisen hyvinvointiin ja ostovoimaan. Kehitysapuun annetaan yli miljardi vuodessa, josta tutkimusten mukaan valuu leijonan osa veroparatiiseihin ja korruptioon. Haittamaahanmuuttoa edistetään ja laittomasti maassa oleville tarjotaan uusia väyliä Suomeen jäämiseksi, tuoreimpana esimerkkinä heille on annettu opiskeluoikeus. Se, että hallitus ei näistä tingi, on arvovalinta, jonka maksajana toimii suomalaiset. Erityisesti kriisien aikana, kun taloudelliset näkymät ovat huomattavan sumuiset, tulee ajatella suomalaisten etua jokaisessa tehdyssä päätöksessä.

Maataloustuottajat varmistavat, että meillä on jatkossakin ruokaa pöydässä. Tuottajat ovat poikkeuksellisen tiukoilla, tiloja suljetaan kiihtyvällä tahdilla. Tähänkään ei ole kunnolla reagoitu, iso osa hallituksen 300 miljoonan tukitoimista kohdistuu biotalouden ja uusiutuvan energian investointien tukemiseen – missä ei sinänsä ole mitään väärää – mutta se ei auta tuottajaa tässä hetkessä. Perussuomalaiset ymmärtää tilanteen vakavuuden ja siksi taloudellista tukea olisi pitänyt antaa heti eikä sitten joskus kesällä.

Tämän päivän isot kysymykset – suomalaisten toimeentulon varmistaminen ja huoltovarmuuden turvaaminen -on siis jätetty liian vähälle huomiolle. Perussuomalaisten vaatimuksesta sentään joitakin helpotuksia on toteutettu, kuten biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen laskeminen, mutta turhista menoeristä luopuminen tuntuu olevan nykyhallitukselle mahdotonta.EU on ollut yhdessä rintamassa asettamassa Venäjälle pakotteita painostaakseen sen lopettamaan hyökkäyksen.

Hyvä niin, mutta samaan aikaan pitää muistaa, että EU:sta tulee jatkuvasti esityksiä, jotka vaikuttavat Suomen itsenäiseen päätöksentekoon ja rahan käyttöön. Me emme saa tässäkään tilanteessa antaa periksi ja tuoda huonoa lainsäädäntöä tai järjenvastaisia velvoitteita Suomeen. On koko ajan syytä muistaa, että EU haluaa laajentaa omaa valtaansa ja supistaa suvereenien valtioiden oikeutta päättää omista asioistaan. EU:ssa on valloillaan vahva halu liittovaltioon.

Uutta EU:n taloudellista tukipakettia suunnitellaan jo kovaa vauhtia. Kaikki ovat viime aikoina varmaankin lukeneet, miten edelliset Suomen antamat miljardit ovat päätyneet muun muassa Italiassa hyötykäyttöön. Yksittäiset kotitaloudet Italiassa saavat sadan tuhannen euron remontteja ilmaiseksi EU:n elpymispaketista saaduilla varoilla. Sitä ”kertaluonteiseksi” sanottua pakettia, jota perussuomalaiset yrittivät kaikin keinoin viime kesänä estää, ja jota pidimme turhana ja moraalittomana tulonsiirtona suomalaiselta veronmaksajalta muiden maiden kansalaisten hyväksi, toteutetaan nyt juuri niin kuin sanoimme.

Emme halua muiden maiden huonojen päätösten tai vastuuttoman taloudenpidon maksajiksi. Kaikkien jäsenmaiden pitää osata huolehtia omasta taloudestaan ja vastata omista veloistaan. Elpymispakettia ei enää perutuksi saa, mutta seuraavaa ”kertaluonteista” pakettia varten – josta nyt EU:ssa neuvotellaan – on toivottavasti muidenkin silmät auenneet. Tulonsiirtounioni ja liittovaltiokehitys aiheuttaa kohtuuttoman suuren laskun suomalaiselle veronmaksajalle.

Perussuomalaiset pitää pään kylmänä ja katseen pallossa myös erilaisten kriisien ja sekamelskan keskellä. Kun ajaa suomalaisen ihmisen etua, pitää suhteellisuudentajun mukana päätöksenteossa ja realiteetit mielessä, on helppo puolustaa ajatuksiaan. Nyt tarvitaan päätöksiä ja päättäjiä, jotka keskittyvät Suomen ja suomalaisten edun puolustamiseen.

Hauskaa vappua ja ihanaa kesän odotusta!

Leena Meri

Kansaedustaja
PS:n 1. varapuheenjohtaja