Perussuomalaiset

ti 19.5.2020

80 vuotta täyttänyt Kauko Tuupainen vuosikymmenistään: ”Olen aina ollut köyhien puolella”

Perussuomalaisten entinen kansanedustaja Kauko Tuupainen täytti viime perjantaina 80 vuotta. Jyväskylässä asuva Tuupainen valittiin eduskuntaan Keski-Suomen vaalipiiristä vuoden 2011 vaaleissa. Hän toimi kansanedustajana yhden kauden.

Merkittävä tapahtuma oli, kun sain 70-vuotiaana ja vanhimpana kansanedustajana kunnian toimia ”ikäpuhemiehenä” uuden eduskunnan ensimmäisessä täysistunnossa, Kauko Tuupainen kertoo.

Valtakunnan politiikan lisäksi mies on toiminut vuosikymmeniä Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen maakunnan eri luottamustehtävissä.

– Asioiden hoitaminen vaatii niihin perehtymistä sekä valtakunnan että kuntapolitiikan tasolla, Tuupainen muistuttaa nykyisiä ja tulevia päättäjiä.

Hän ei aio asettua ehdolle vuoden 2021 kuntavaaleissa.

– Minua on kysytty, mutta en lähde mukaan. Olen jo tehnyt osani. Seuraan myös jatkossa politiikkaa ja kirjoitan mielipidekirjoituksia eri lehtiin, Tuupainen vastaa.

Velkataakka huolestuttaa

Taloushallinnon ja tilintarkastuksen parissa pitkään työskennellyt Tuupainen on huolissaan Suomen talouskehityksestä koronatilanteessa.

– Suomi ja kaikki muut valtiot velkaantuvat koronaepidemian takia. Kuinka tulevat sukupolvet selviävät tulevista veloista ja koroista? Suomen hallituksessa on useita poliittisesti kokemattomia ministereitä, mutta runsaasti valtiosihteereitä ja erityisavustajia. Harvassa ovat ne poliitikot, jotka ymmärtävät talouspolitiikasta riittävästi, Tuupainen toteaa.

Hän haluaa, että yrittäjistä huolehditaan koronatilanteessa.

– Olisin toivonut, että hallitus olisi antanut suoraa tukea nimenomaan pienyrityksille, jotta yritykset voidaan pitää pystyssä. Se ylläpitäisi kulutusta, työllisyyttä ja kerryttäisi eläkkeitä, Tuupainen sanoo.

Köyhästä kodista

Kalajoella syntyneen Tuupaisen isä on kotoisin Pohjois-Karjalasta ja äiti Sortavalasta. 8-lapsisen perheen elämä oli niukkaa sotien jälkeen.

– Olen aina ollut köyhien puolella. Kasvoin köyhässä kodissa, josta sain impulssin kansalaisten etujen ajamiseen. Suomalaisten lapsiperheiden, eläkeläisten ja työssäkäyvien köyhyys on kasvanut ja sen kitkemisessä riittää paljon tekemistä, Tuupainen korostaa.

Hän kertoo olevansa ikäisekseen hyvässä kunnossa ja ilmoittaa, ettei järjestä syntymäpäiväjuhlia koronavirustilanteen takia.

– Harrastan sauvakävelyä viisi-kuusi kertaa viikossa. Lisäksi huolehdin lihaskunnosta käsipainojen avulla. Fyysisen kunnon on oltava hyvä koronavirustilanteen takia, Tuupainen sanoo kannustaen terveellisiin elämäntapoihin.

TEKSTI JA KUVA MIKA RINNE