Perussuomalaiset

pe 27.11.2015

Esittelyssä piirien puheenjohtajat: Anssi Joutsenlahti/Satakunta

Rovasti ja veteraanikansanedustaja Anssi Joutsenlahti Kankaanpäästä valittiin Satakunnan piirin puheenjohtajaksi lokakuun piirikokouksessa yksimielisesti jo toista kertaa peräkkäin. Joutsenlahti on nähnyt läheltä puolueen nousut ja laskut. Hän liittyi SMP:n jäseneksi jo vuonna -68 hänen veljensä tultua valituksi Kankaanpään valtuustoon. Vuonna 1975 Joutsenlahti pääsi jo itsekin Kankaanpään kaupunginvaltuustoon ja vuonna 1979 ensimmäistä kertaa eduskuntaan.

– Meitä oli siellä seitsemän veljestä: Veikko Vennamo, Eino Poutiainen, Urpo Leppänen, Pekka Vennamo, Juhani Kortesalmi, Urho Pohto ja minä. Kun neljä vuotta oltiin tehty lujasti töitä, saatiin vuoden 1983 eduskuntavaaleissa 17 kansanedustajaa: se oli sen ajan jytky, Joutsenlahti muistelee.

Joutsenlahti oli vahvasti mukana politiikassa myös 80-luvun lopulla toimien muun muassa silloisen liikenneministeri Raimo Vistbackan poliittisena sihteerinä. Joutsenlahti oli myös SMP:n Satakunnan piirin puheenjohtajana kymmenen vuotta ennen Martti Mölsää, joka nykyään on perussuomalaisten kansanedustaja.

Ainutlaatuinen tilanne Suomen poliittisessa historiassa

Perussuomalaiset ovat saaneet nyt kaksi kertaa peräkkäin jytkyn, mikä on ainutlaatuinen tilanne Suomen poliittisessa historiassa. Puolue on noussut melkein tyhjästä ja saanut kansan tuen puolustamalla pienituloisten kansalaisten ja suomalaisuuden asiaa. Nyt perussuomalaiset ovat ensimmäistä kertaa hallituksessa, jossa on jouduttu tekemään ikäviä päätöksiä, koska Suomen tilanne on pahempi kuin kertaakaan sotien jälkeen.

– Valtavan velkataakan lisäksi maatamme koettelee ennennäkemättömän suuri turvapaikanhakijoiden ryntäys, jota kukaan ei ole tänne tilannut. Teemme kaiken voitavamme tilanteen ratkaisemiseksi ja olemme edelleen maahanmuuttokriittisin puolue hallituksessa, mutta kätemme ovat vähän sidotut. Keväällähän tällaisesta tilanteesta ei vielä tiennyt kukaan, kun hallitusohjelmaa tehtiin, Joutsenlahti kertoo.

Satakunnan suurin puolue

Satakunnan piiri on todella kiitollinen äänestäjien osoittamasta luottamuksesta, jonka ansiosta perussuomalaiset Satakunnassa olivat ylivoimaisesti paras piiri. Perussuomalaiset oli myös Satakunnan suurin puolue eduskuntavaaleissa 25 prosentin kannatuksella, eli joka neljäs satakuntalainen äänestäjä antoi luottamuksensa perussuomalaisille.

– Satakunnan Perussuomalaiset haluavat kehittää voimakkaasti omaa maakuntaansa ja olemme tyytyväisiä siitä, että saimme oman sote-alueen. Edessä on vuoden 2017 kunnallisvaalit, joihin tullaan panostamaan voimakkaasti. Kaikissa kunnissa on jo valmiiksi perussuomalainen edustus, jolta pohjalta on hyvä lähteä liikkeelle. Olemme olleet vahvasti mukana kehittämässä kuntakenttää ja jälkemme näkyy, sanoo Joutsenlahti.

Seuraavaksi Satakunnan piirissä tullaan keskittymään ehdokashankintaan, tavoitteena mahdollisimman suuri edustus monipuolisia ehdokkaita kaikista ikä- ja ammattiryhmistä, niin miehiä kuin naisiakin.

TEKSTI MIKA MÄNNISTÖ