Perussuomalaiset

ti 17.5.2022

Helsingin PerusNaiset: eläkeläisnaiset leipäjonossa enemmistönä

Tiedote

14.5.2022

Katukuvistamme on nähtävissä, että erityisesti pienillä eläkkeillä yksin elävät naiset ovat kasvava ryhmä leipäjonoissa. Vaikka eläkkeellä olevat naiset ovat maksaneet veroja Suomeen koko työikänsä, on heistä yhä monen entistä vaikeampaa tulla toimeen eläkkeillään.

Leipäjonoista on uutisoitu jo vuosia ja niiden kasvamiseen on esitetty moninaisia syitä kuten koronakriisi mutta todellisia syitä ovat kuitenkin esimerkiksi perustoimeentulon riittämättömyys, liian pienet sosiaalituet, elintarvikkeiden kallistuminen ja parhaillaan käynnissä oleva Venäjän hyökkäysota Ukrainaan, jonka tiedämme nopeasti nostaneen kotitalouksien elinkustannuksia merkittävästi.

Helsingin PerusNaisten mielestä ihmisten ajaminen leipäjonoihin on häpeällistä. Tilanteen taustalla on hallituksen viime vuonna toteuttamat veronkorotukset, jossa kaikkein eniten kiristyi pientuloisten verotus. Täsä johtuen moni eläkeläinen elää paljon niukemmilla tuloilla kuin vuosi sitten. Ennestään piinaavan korkean verotus leikkaa nyt niin palkansaajien kuin eläkkeensaajien käteen jäävää tuloa entisestään.

Helsingin PerusNaiset ovatkin tilanteesta huolissaan ja kyvyätkin Suomen hallitukselta: “eikö mikään määrä veroja ihmisiltä riitä?”

Enää ei voida puhua hyvinvointivaltiosta, kun ihmiset on ajettu köyhyysloukkuun, jossa leipäjonot kasvavat kuukausi kuukaudelta ja kortteli korttelilta.

Suomen hallitus elvyttääkin maamme taloutta poikkeuksellisesti ottaen mittavasti lisää velkaa, paisuttaen entisestään julkisia menoja ja samalla ihmisten, palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten tuloja leikaten.

On kuitenkin selvää, että tässä hetkessä juuri veronkevennykset toisivat kotitalouksille lisää ostovoimaa kun palkasta tai eläkkeestä jäisi enemmän käteen. Se on myös hyvä tapa elvyttää ja juuri näin tehdään muun muassa naapurimaassamme Ruotsissa sekä muualla Euroopassa. Mutta Suomessa ei hallitus halua näin tehdä.

Helsingin PerusNaisten mielestä esimerkiksi elintarvikkeiden arvonlisäveron laskeminen, kuten Virossa on tehty ja energiaverojen laskeminen Ruotsin tasolle ovat juuri nyt niitä toimia, joilla elämisen kustannuksia voitaisiin Suomessa helpottaa nopeasti. Ruuan arvonlisäveroa laskemalla tuettaisiin lisäksi kotimaisia ruuantuottajia ja lisätäisiin sen myötä myös lähiruoan tuottamista sekä lyhennettäisiin maamme leipäjonoja.

PerusNaiset Helsinki ry
Nina Strandén
Puheenjohtaja