Perussuomalaiset

ma 28.8.2017

Isä ja poika perussuomalaisten valtuutettuina: “Nyt uskaltaa olla vähän eri mieltäkin asioista”

Perussuomalaiset Ari ja Mauri Heiska ovat pirkanmaalaisia kaupunginvaltuutettuja kahdessa polvessa. 66-vuotias Ari vaikuttaa Ikaalisissa ja 35-vuotias Mauri Ylöjärvellä. Niin isä kuin poikakin ovat myös omien kuntiensa kaupunginhallituksissa.

Kolmekymmentä vuotta valtuustossa istunut Ari Heiska istuu perussuomalaisten valtuutettuna jo kolmatta kauttaan. Hän on toiminut Ikaalisten Perussuomalaisten ja valtuustoryhmän puheenjohtajana ja ollut myös piirin toiminnassa mukana.

Perussuomalaisiin hän liittyi, koska puolueohjelmaa seurattuaan hänestä näytti siltä, että puolue ajaa kansan ja vähäosaisten asiaa.

– Mutta sitten kun hallitukseen päästiin, niin kumileimasimia siellä vain oltiin. Siihen petyin hallitustyöskentelyssä, että kaikki annettiin periksi. Nyt kenttä seuraa hyvin tarkalla silmällä, miten puolue noudattaa omia ohjelmiaan jatkossa, Ari pohtii.

Äänestäjiä ei petetä

Mauri Heiska on Ylöjärvellä valtuutettuna nyt toista kauttaan liityttyään perussuomalaisiin viisi vuotta sitten vuonna 2012. Hän on myös Ylöjärven valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Ylöjärven Perussuomalaisten varapuheenjohtaja.

– Meillä on rauha maassa. Ylöjärveläiset ovat meidät perussuomalaisina valtuustoon äänestäneet. Emme me lähde heitä pettämään, vaan seuraamme tilannetta kaikessa rauhassa, toteaa Mauri.

Piirille valot päälle

Ikaalisissa saavutettiin kuntavaaleissa vaalivoittokin, ainoana kuntana Pirkanmaalla. Yhden vaaleissa saadun lisäpaikan päälle ryhmään siirtyi vielä yksi entinen keskustalainenkin, joten perussuomalainen valtuustoryhmä kasvoi Ikaalisissa kunnolla, kun muualla tuli takkiin.

– Siitä huolimatta jäi Ikaalinen ilman ylikunnallisia paikkoja. Myös piirin toimintaan on laitettava valot päälle. Jatkossa pitäisi arvostaa enemmän sitä, minkälaista vaalityötä on tehty ja minkälaista tulosta saatu aikaan, kertoo Ari pettyneenä.

Ylöjärvellä menetettiin kolme paikkaa, mutta Mauri jatkaa edelleen kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa. Työ ylöjärveläisten hyväksi jatkuu.

– Meillä on Ylöjärvellä hyvä porukka ja tekemisen meininki. Teemme siellä omalta osaltamme hyvää, äänestäjien näköistä politiikkaa, Mauri vakuuttaa.

Mustan Audin houkutus

Loikkarien toiminnasta ei Heiskoilta sympatiapisteitä heru. Molemmat ovat syvästi pettyneitä siihen, etteivät lähtijät pystyneet kunnioittamaan jäsenistön demokraattista vaalitulosta.

– Toisaalta ymmärrän, että heille oli kovin tärkeää, että ministeripaikat säilyivät. Silti harmittaa, kun kahta päivää ennen kirjoitetaan, että vain luuserit lähtevät, ja sitten lähdetään. Mitä tulee perussuomalaisten ”kaappaukseen”, itse olen tottunut siihen, että vaalityötä pitää itse kunkin aina tehdä, se on selvä asia. Niin ei voi olla, että jos yksi henkilö vaihtuu, niin kaikki kaatuu siihen, sanoo Ari.

– Täysin naurettavaa pelleilyä, kun aikuiset miehet eivät muka pysty leikkimään samalla hiekkalaatikolla. Hetken kun oli iso musta Audi näköpiiristä pois, niin tuli ihan mahdoton ikävä sinne takaisin. Minulla on yhdellä kaverillakin musta Audi, mutta enpä taida enää uskaltaa koettaa, minkälaista siellä on, Mauri veistelee.

Paluu tekemisen meininkiin

Ari toivoo, että perussuomalaisissa palattaisiin takaisin sille linjalle, jota noudatettiin niihin aikoihin, kun hän itse lähti toimintaan mukaan. Silloin oli tekemisen meininkiä, kenttää kuunneltiin ja arvostettiin ja yhteyttäkin pidettiin.

– Ehkä valta sokaisi. Nyt ollaan oppositiossa. Siitä ei voi perussuomalaisia syyttää, kun asia sillä lailla vastapuolelta taktikoitiin, mutta kyllä oppositiostakin käsin voi vaikuttaa tuomalla julki esittämiään asioita, Ari toteaa.

– Kyllä tästä vielä hyvä tulee. Nyt kun ei Audiinkaan kellään ole hätä, niin uskaltaa olla vähän eri mieltäkin asioista, sanoo Mauri.

MIKA MÄNNISTÖ