to 27.2.2025 Muokattu to 27.2.2025 09:24

PS:n Nuorison kunta- ja aluevaaliohjelma 2025 on julkaistu

Tiedote

Perussuomalainen Nuoriso painottaa asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen kunta- ja aluepäätöksenteossa. Arvojulistusten, jatkuvien veronkorotusten ja latteiden lupausten sijaan on keskityttävä perusasioihin: suomalaisten perheiden tukemiseen, arjen hyvinvointiin, turvallisuuden edistämiseen ja sote-palveluiden kunnossapitoon.

Lue PS:n Nuorison kunta- ja aluevaaliohjelma kokonaisuudessaan tästä.

Loppu päättäjien woke-intoilulle

Viime vuosina Suomessa on nähty useita kunta- ja maakuntatasolla toteutettuja korkean profiilin tempauksia, joissa verorahoja on käytetty asukkaiden ja palvelunkäyttäjien näkokulmasta täysin epäolennaisiin ideologisiin tarkoitusperiin. Tällaiset kasvojenkohotushankkeet, joista esimerkkinä satoja tuhansia euroja maksanut sulavien jääkuutioiden rahtaaminen Helsinkiin sekä päiväkotityöntekijöiden työllistäminen Afrikan Tähti -pelin sensuroimiseen, eivät kuulu kuntien ja maakuntien tehtäviin. Sen sijaan ne ilmentävät nykyisten aluepäättäjien kannattaman vihervasemmistolaisen woke-ideologian ujuttamista osaksi suomalaisten elämää.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla on nähty myös Suomessa käytössä olleiden sukupuolikiintiöiden aiheuttamat ongelmat erityisesti hallinnossa. Esimerkiksi kunnan tai hyvinvointialueen hallituksiin ei aina ole saatu valittua pätevintä ehdokasta, koska valinnassa on jouduttu sukupuolikiintiön takia harkitsemaan vain jompaan kumpaan sukupuoleen kuuluvia hakijoita. Sukupuolikiintiöiden aiheuttamista ongelmista on puhuttava nykyistä enemmän ja niistä luopumista on edistettävä kunnissa ja hyvinvointialueilla.

  • Vastustetaan kunnissa ja maakunnissa verorahojen käyttöä epäolennaisiin ideologisiin hankkeisiin
  • Edistetään woke-kulttuurin ilmenemismuotojen purkamista kunnissa ja maakunnissa
  • Edistetään sukupuolikiintiöiden purkamista julkiselta sektorilta

Perheet ovat Suomen elinehto

Yhteiskunnan tärkein yksikkö ei ole yksilö, vaan ydinperhe. Suomalaisten perheiden tukeminen on tärkeää niin kuntien kuin koko Suomen olemassaolon kannalta. Vaikka pienenevät ikäluokat ja veronmaksajien väheneminen luovat painetta sopeutuksille, säästöjä ei tule hakea lyhytnäköisesti kouluista, neuvoloista ja päiväkodeista. Näiden saatavuus on oleellista kunnan pitovoiman säilyttämisessä.

Lapsi- ja perhemyönteisellä politiikalla luodaan edellytykset perheellistymiseen koko maassa painottamalla ratkaisuja, jotka mahdollistavat tuleville sukupolville lapsuuden turvallisessa ja terveessä ympäristössä.

  • Kunnissa harkittava taloudellisia kannustimia syntyvyyden ja kuntaan muuton tueksi esimerkiksi vauvarahalla tai opintolainahyvityksellä lapsiperheille
  • Päiväkoti- ja kouluverkostossa turvattava lähipalvelut painottaen kaikista nuorimpia
  • Neuvola- ja synnytyssairaalapalveluista pidettävä kiinni
  • Kyläkouluista pidettävä kiinni huomioiden oppilasmäärän kehitys
  • Päiväkoti- ja kouluruoan oltava terveellistä ja monipuolista, ruoan kotimaisuutta painottaen
  • Otetaan kuntien rakentamisen suunnittelussa huomioon lapsiystävällisyys ja lasten turvallisuus
  • Tarjotaan terveyspalveluissa vaihtoehtoja raskaudenkeskeytystä harkitseville ja panostetaan raskaudenkeskeytysten ennaltaehkäisyyn

Koulurauha taattava kunnissa

Suomalaisiin kouluihin on palautettava järjestys. Kyse ei ole ainoastaan heikkenevistä oppimistuloksista. Kouluissa yleistynyt häiriökäyttäytyminen heijastuu myös vapaa-ajalle ja siten koskettaa kaikkia kuntalaisia. Opettajille ja koulunkäynninohjaajille tarvitaan riittävät valtuudet ja työkalut puuttua yleistyvään väkivaltaan ja häiriökäyttäytymiseen koulumaailmassa. Kännykkäkielto on otettava käyttöön myös väli- ja ruokatunneilla peruskouluissa. Poliisin ja koulun yhteistyöllä nuoret saavat paremmin tietoa nuorisorikollisuudesta, sen riskeistä ja tuomioista, mikä osaltaan ennaltaehkäisee ja estää häiriökäyttäytymistä. Kuitenkin koulun ensisijainen tehtävä on opettaa, jolloin vastuu kasvatuksesta kuuluu kotiin.

Peruskouluissa on lisättävä pienryhmäluokkia (tarkkailuluokkia) erityisluokkien rinnalle, jotta muiden oppiminen ei kärsisi. Laadukkaammalla, yksilöllisemmällä opetuksella varmistetaan nuorten pärjääminen koulumaailmassa. Tämä mahdollistetaan pienellä luokkakoolla ja riittävällä rahoituksella. Ammattikouluissa on lisättävä oppisopimuskoulutusta, sillä yritykset tietävät parhaiten, mitä tarvitsevat.

Opiskelijaterveydenhuollon saatavuudesta on huolehdittava, jotta opiskelijat pääsisivät mahdollisimman pian matalan kynnyksen palveluiden, kuten koulupsykologin, -kuraattorin tai -terveydenhoitajan piiriin.

Kouluissa rehottavan Seta-sekoilun on loputtava. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa kristinuskoa ei tule häivyttää koulumaailmasta uskonnonvapauden nimissä, vaan tunnustuksellisista tilaisuuksista pois jääville voidaan järjestää vaihtoehtoista ohjelmaa mahdollisuuksien mukaan. Kouluissa käytettävät oppimateriaalit tulee tarkistaa puolueellisen ja ideologisen sisällön varalta.

  • Kouluväkivalta kitkettävä koko maasta Etelä-Karjalan mallin mukaisesti
  • Koulujen järjestyssääntöihin kännykkäkielto myös väli- ja ruokatunneilla
  • Tarkkailuluokat takaisin kouluihin
  • Pidetään luokkakoot pieninä
  • Opiskelijaterveydenhuollon saavutettavuutta parannettava
  • Oppisopimuskoulutusta lisättävä ammattikouluissa
  • Seta-sekoilulle loppu kouluissa

Liike on lääke

Liikunnan hyödyt yksilölle ja Suomen kansantaloudelle ovat kiistattomat. Suomalaisten liikkumattomuus lisää kansansairauksien riskiä ja kuormittaa julkista terveydenhuoltoa entisestään. Kunnissa on lisättävä liikuntamahdollisuuksia erityisesti nuoria painottaen fyysisten ja henkisten terveysongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

Harrastusten kautta voidaan myös saada nuorten ympärille kehityksen kannalta merkityksellinen yhteisö ja siten ehkäistä heidän syrjäytymistään ja passivoitumistaan. Kuntien tulisi tukea harrastusyhdistyksiä ja urheiluseuroja, jotka edistävät nuorten ryhmäytymistä.

Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu Suomi liikkeelle -ohjelma, jossa on listattu 16 toimenpidettä. Näitä toimenpiteitä voidaan toteuttaa myös kunnissa ja hyvinvointialueilla soveltuvilta osin.

  • Rakennetaan liikuntapaikkoja vapaa-ajan liikkumisen tueksi
  • Mahdollistetaan harrastaminen vähävaraisille lapsille esimerkiksi tukemalla urheiluseuroja tai rakentamalla kaikille avoimia liikuntapaikkoja
  • Kehitetään liikuntalähetteitä kannustavimmiksi
  • Tehdään soveltuvilta osin Suomi liikkeelle -ohjelman toimenpiteet kunnissa ja alueilla

Nuorten syrjäytymiseen on puututtava

Nuorten syrjäytyminen on kiihtyvä ja kasvava ongelma, jonka taloudelliset, yhteiskunnalliset sekä inhimilliset haitat ovat ilmeisiä. Yksinäisyys ja ulkopuolisuus ympäröivästä yhteiskunnasta on itseään ruokkiva ilmiö, josta kärsivät eniten jo valmiiksi syrjäytymisriskissä olevat nuoret.

Nuorisotyön eri muotoihin, kuten etsivään nuorisotyöhön ja koulunuorisotyöhön on panostettava. Nuorisotyöllä ehkäistään tehokkaasti esimerkiksi nuorten syrjäytymistä, päihteiden käyttöä ja jengiytymistä.

Nuorten keskinäisiä verkostoitumismahdollisuuksia kuntien alueella on edistettävä. Kunnalle edullisia nuorten kohtaamispaikkoja tulisi kehitellä jokaiseen Suomen kuntaan yhteistyössä kuntien nuorisotyöntekijöiden kanssa. Kohtaamispaikkoja voitaisiin tehdä esimerkiksi sosiaalisen median kanaville, kuten Discordiin. Etenkin digitaalisessa ympäristössä voidaan auttaa nuoria, joiden kynnys hakea apua on jo suuri.

Kunnissa tulisi mahdollistaa nuorten tapaaminen keskenään myös kasvotusten hyödyntämällä nuorisotaloja ja muita soveltuvia tiloja. Lisäksi nuoria voitaisiin tavoittaa nuorisotiloissa järjestämällä puitteet esimerkiksi mopoharrastuksille.

  • Nuorisotyöhön on panostettava
  • Nuorten keskinäisiä verkostoitumismahdollisuuksia kuntien alueella on edistettävä
  • Nuoria kohdattava myös sosiaalisessa mediassa
  • Tavoitetaan nuoria järjestämällä puitteet harrastamiselle nuorisotiloissa

Hoidetaan sosiaali- ja terveyspalvelut kuntoon

Sosiaali- ja terveyspalveluita järjestetään entistä haastavammassa ympäristössä, minkä vuoksi on erityisen tärkeää puuttua välittömiin epäkohtiin koko maassa palvelutason turvaamiseksi. Hoitajapulan myötä palveluiden saatavuus heikkenee ja työntekijät uupuvat helposti, jolloin järjestelmä rasittuu entisestään.

On tärkeää, että suomalaiset pääsisivät ajoissa hoitoon ja että palvelut järjestettäisiin mahdollisimman lähellä. Rahoilla ei pidä kustantaa tarpeettomia palveluita, kuten maksutonta ehkäisyä täysi-ikäisille.

Lyhyellä aikavälillä toteutettavia toimia hyvinvointialueiden tilanteen helpottamiseksi ovat esimerkiksi hoiva-avustajien, sihteerien ja tekoälyn hyödyntäminen, vuokratyön kitkeminen sekä liikkuvien palveluiden ja digipalveluiden käyttöönotto laajemmin.

Pitkällä aikavälillä sosiaali- ja terveysalan vetovoimaa tulisi pyrkiä palauttamaan. Potilastietojärjestelmiä ja hallintoa tulisi yhtenäistää kaikilla hyvinvointialueilla ja niiden välillä.

  • Hyödynnetään hoiva-avustajia, sihteereitä ja mahdollisuuksien mukaan tekoälyä
  • Vuokratyö kitkettävä hintakatolla
  • Täydennetään terveydenhuollon kattavuutta liikkuvilla palveluilla ja digipalveluilla
  • Yhtenäistetään potilastietojärjestelmät kaikilla hyvinvointialueilla ja niiden välillä
  • Täysi-ikäisten maksuttomasta ehkäisystä luovuttava kaikilla hyvinvointialueilla
  • Vastustetaan ryhmärahoja kaikilla hyvinvointialueilla

Autoilijoiden asialla

Suomi on pitkien välimatkojen maa. Liikkumisen sujuvuus on tärkeää työssäkäyville, haja-asutusalueiden opiskelijoille ja autoilun harrastajille. Kunnissa on varmistettava, että autoilu säilyy helppona ja kohtuuhintaisena kaikille. Tämä mahdollistetaan riittävän edullisella tai ilmaisella parkkitilalla, toimivilla ja turvallisilla tieverkostoilla sekä kaavoituksella, joka huomioi autoilijat, eikä estä autolla liikkumista.

Samalla haluamme kehittää joukkoliikennettä erityisesti nuorten tarpeet huomioiden esimerkiksi kohtuullisella hinnoittelulla. Opiskelun ja työssäkäynnin mahdollistaminen tarkoittaa joukkoliikenteen toimivuutta, aikataulujen joustavuutta ja saavutettavuutta. Hyvin suunniteltu joukkoliikenne palvelee myös autoilijoita, sillä se vähentää ruuhkia ja tekee teistä turvallisempia.

  • Autoilun hinnan oltava kohtuullista
  • Ei syrjitä autoilua kaavoituksessa ja kaupunkikehityksessä
  • Joukkoliikenteen oltava saavutettavaa ja kohtuuhintaista
Lisätietoja:
Lauri Laitinen
Puheenjohtaja, Perussuomalainen Nuoriso
040 049 0200