Perussuomalaiset

pe 12.4.2019 Muokattu pe 12.4.2019 12:24

Perussuomalaisten Vähämäki: Yrittäjien sosiaali- ja eläketurvan epäkohdat laitettava kuntoon!

Mediatiedote 12.4.2019
Julkaisuvapaa

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki vaatii huomattavia parannuksia yrittäjien sosiaali- ja eläketurvaan sekä yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) epäkohtien korjaamista. Vähämäki hämmästelee, ettei Sipilän hallitus saanut kovista puheista huolimatta korjattua niitä.

– Aivan ensimmäiseksi on korotettava rajaa, jossa yrittäjästä tulee YEL-maksuvelvollinen. Raja pitää nostaa nykyisestä 7800 euron vuosittaisesta työtulosta huomattavasti korkeammalle, Vähämäki toteaa.

Vähämäki perustelee asiaa sillä, että nykyisen alarajan kohdalla yrittäjän tulee tehdä jopa 40 vuotta töitä, että eläke saavuttaa edes takuueläkkeen tason.

– Eihän sellaisessa ole mitään järkeä. Alle 12 816 euron työtulojen ei saa edes päivärahaa, joten olisi kohtuullista ja perusteltua, että velvollisuus alkaisi suurin piirtein samoista lukemista.

Vähämäen mukaan uudistus olisi valtiolle kustannusneutraali, mikäli nykyään alle 13 000 euron työtuloilla yrittäjän eläkevakuutusta maksavista noin 70 prosenttia olisi myös uudistuksen jälkeen vakuutusvelvollisia.

– Vielä omituisemmaksi yrittäjien eläketurvan tekee se seikka, että tällä hetkellä maksettuja YEL-rahoja ei rahastoida, vaan ne menevät heti eläkkeiden maksuun, vieläpä siten että valtio maksaa osan eläkkeistä. YEL-järjestelmän valuviat on korjattava ensi hallituskaudella, Vähämäki esittää.

Lisätietoja:

Ville Vähämäki, 050 512 0196